A külső féltengelycsukló

A külső féltengelycsukló egy része a hajtásvonalnak. A feladata az,hogy a szöghajtást biztosítson a gépjármű kerekeinél a futómű lengésekor és kanyarodásnál. A féltengelycsukló általában az első tengelynél fordul elő,de a négy kerék meghajtású gépjárműveknél a hátsó keréknél szintén,ha ott is független kerékfelfüggesztést alkalmaztak. A féltengelycsukló részei: ház,golyó,kosár,csillag. A golyók számát tekintve a leggyakoribb a hat golyós,de létezik három és négy golyóval ellátott csukló is.

 

 

A féltengelycsukló alkatrészei nagyon pontosan illesztettek és folyamatos kenést igényelnek,ezért egy gumiharanggal védik őket a nedvességtől,a portól és egyéb szennyeződéstől. A gumiharang feladata még az,hogy a féltengelycsukló kenésére használt zsírt,ne engedje távozni. A porvédő készülhet gumiból,de újabban előszeretettel alkalmaznak műanyag megoldást is. Sajnos azonban elmondhatjuk azt, hogy egyik sem jobb a másiknál mert hiába sérülésmentes a harangunk,idővel sajnos elöregszik és kireped. Ezért fontos az,hogy időnként megvizsgáljuk a gumiharang állapotát,mert így egy kisebb kiadással megelőzhetünk egy akár több tízezer forintos alkatrész meghibásodását. A féltengelycsukló meghibásodása fokozatosan jelentkezik.Először csak halkabb,majd egyre erősebb kattogás hallunk kifordított kormányzásnál és hirtelen induláskor.

Egy gyakorlott autóvezető már a kezdeti stádiumban felfigyel ezekre a jellegzetes hangokra,és nem várja meg azt,hogy kiessen a görgő a kosárból és ezáltal szétakadjon a féltengelycsukló,vagy rosszabb esetben eltörjön.

 

 

A féltengelycsukló meghibásodásának okai:

- természetes kopás
- túl erős igénybevétel 
- gumiharang szakadása

 

A természetes kopás ellen nem tudunk tenni semmit,viszont ne vezessünk agresszíven,és főleg ne menjünk nagy sebességgel kis fordulási sugáron.

 

A FAST féltengelycsukló a legjobb alapanyagokból készül.A rendszeres ellenőrzés mellett tesztelik is a gyárban azért,hogy a vevők kiváló minőségű és hosszú élettartamú alkatrészt kapjanak. A féltengelycsukló tartozékaként adott gumiharangok szintén nagyon jó minőségűek,ezáltal elősegítve a termék tartósságát.

Please reload

További magazin

bejegyzések

Please reload

Minden jog fenntartva!

Truck Auto logo invert

Felni Kft. - 2016