Az olajszűrő.

Az olajszűrő a motor élettartama szempontjából nagyon fontos alkatrész. A szűrőknek négy fajtája van : a fémbetétes,a papírbetétes,a centrifugális és a mágneses rendszerűek. Az olaj elhasználódásának két fajtáját különböztetünk meg. Az egyik a fizikai,a másik pedig a kémiai jellegű. Az olajszűrő csak a fizikai jellegű elhasználódást tudja késleltetni. Az olajszűrő feladata az,hogy kiszűrje a leváló apró fém részecskéket,az olajkokszot,és az égés folyamán keletkező kormot.

Az olajszűrőnek három fő jellemzője van.


1. A legkisebb részecske mérete,ami még át tud menni rajta.
2. Mekkora a kapacitása ( mennyi szennyeződést tud tárolni ).
3. Mekkora az áramlási ellenállása.

Rendszerileg megkülönböztetünk fő és mellékági szűrést.
Az
olajszűrő tervezésekor néha kompromisszumot kell kötni a mérnököknek,hogy a nagy áteresztőképesség mellett, a lehető legkisebb szennyeződést is ki tudjuk szűrni az olajból. Szűrőanyagként főleg üvegszálat és cellulózt alkalmaznak.

A legtöbb olajszűrőben van visszacsapószelep. Erre azért van szükség,hogy a motor leállítása után ne tudjon kifolyni a szűrőből az olaj,így a hidegindítási kopást a minimálisra csökkentsük. Szintén fontos eleme a szűrőknek a megkerülőszelep. Ennek akkor van jelentősége,amikor például egy extrém esetben ( nagyon hideg )eldugul a szűrő betét része,vagy valamilyen más oknál fogva nem tudja átengedni a megfelelő mennyiségű olajat a szűrő. Ebben az esetben még mindig jobb ha szűretlen olaj kerül a rendszerbe,mintha kenőanyaghiány lépne fel a motorban. Az olajszűrőt minden olajcserekor ki kell cserélni.

Minden jog fenntartva!

Truck Auto logo invert

Felni Kft. - 2016