A külső féltengelycsukló.

A külső féltengelycsukló egy része a hajtásvonalnak. A feladata az,hogy a szöghajtást biztosítson a gépjármű kerekeinél a futómű lengésekor és kanyarodásnál. A féltengelycsukló általában az első tengelynél fordul elő,de a négy kerék meghajtású gépjárműveknél a hátsó keréknél szintén,ha ott is független kerékfelfüggesztést alkalmaztak.

A féltengelycsukló részei : ház,golyó,kosár,csillag.
 
A golyók számát tekintve a leggyakoribb a hat golyós,de létezik három és négy golyóval ellátott csukló is. A féltengelycsukló alkatrészei nagyon pontosan illesztettek és folyamatos kenést igényelnek,ezért egy gumiharanggal védik őket a nedvességtől,a portól és egyéb szennyeződéstől. A gumiharang feladata még az,hogy a
féltengelycsukló kenésére használt zsírt,ne engedje távozni. A porvédő készülhet gumiból,de újabban előszeretettel alkalmaznak műanyag megoldást is. Sajnos azonban elmondhatjuk azt, hogy egyik sem jobb a másiknál mert hiába sérülésmentes a harangunk,idővel sajnos elöregszik és kireped. Ezért fontos az,hogy időnként megvizsgáljuk a gumiharang állapotát,mert így egy kisebb kiadással megelőzhetünk egy akár több tízezer forintos alkatrész meghibásodását. A féltengelycsukló meghibásodása fokozatosan jelentkezik.Először csak halkabb,majd egyre erősebb kattogás hallunk kifordított kormányzásnál és hirtelen induláskor.

Egy gyakorlott autóvezető már a kezdeti stádiumban felfigyel ezekre a jellegzetes hangokra,és nem várja meg azt,hogy kiessen a görgő a kosárból és ezáltal szétakadjon a féltengelycsukló,vagy rosszabb esetben eltörjön.

A féltengelycsukló meghibásodásának okai :

- természetes kopás
- túl erős igénybevétel 
- gumiharang szakadása

A természetes kopás ellen nem tudunk tenni semmit,viszont ne vezessünk agresszíven,és főleg ne menjünk nagy sebességgel kis fordulási sugáron.

Alkatrész ajánlat : FAST 

Ducato - Boxer - Jumper külső féltengelycsukló

évjárat : 2006 - tól

cikkszám : 71771175  46308484

ára : 13890 ft + áfa

Ducato - Boxer - Jumper külső féltengelycsukló

évjárat : 2006 - tól

cikkszám : 71771176  46308485

ára : 10178 ft + áfa

Ducato - Boxer - Jumper külső féltengelycsukló

évjárat : 1994 - 2006

teherbírás : maxi

ára : 8430 ft + áfa

Ducato - Boxer - Jumper külső féltengelycsukló

évjárat : 1994 - 2006

teherbírás : 10 - 14

ára : 6488 ft + áfa

A FAST féltengelycsukló a legjobb alapanyagokból készül.A rendszeres ellenőrzés mellett tesztelik is a gyárban azért,hogy a vevők kiváló minőségű és hosszú élettartamú alkatrészt kapjanak. A féltengelycsukló tartozékaként adott gumiharangok szintén nagyon jó minőségűek,ezáltal elősegítve a termék tartósságát.

A vízpumpa.

A vízpumpa nagyon fontos része a motornak,mivel ő mozgatja azt a folyadékot, ami vízhűtőn keresztül áramolva a motor hűtését, a másik irányban viszont az autó fűtését biztosítja. A vízpumpa meghajtása lehet a vezérműszíjjal,vagy külön hosszbordás esetleg ék alakú szíjjal. A vízpumpa lelke a tömszelence,hiszen ő érintkezik közvetlenül a hűtőfolyadékkal,megvédve a csapágyat attól,hogy a hűtővizzel érintkezzen ( ha a szivárgó furaton nem tud távozni a nyomás által oda kerülő folyadék ),mert az a csapágy meghibásodását fogja okozni. Ha hangot hallunk a vízpumpa felől akkor már biztosak is lehetünk,hogy a baj bekövetkezett. A meghibásodásnak az egyik oka lehet az,ha túl feszes az ékszíjunk,és így túl nagy terhelést kap a csapágyazás. Szintén nem jó az ha nem megfelelő folyadékot használunk,mivel a sima víz szintén ártalmára van a pumpának. A vízpumpa normál körülmények között körülbelül 100.000 km-ig hibamentes. Ha vízpumpát vásárolunk, akkor mindenképpen megbízható márkát válasszunk,mert a gyártó általi bármilyen spórolás itt nagyon megbosszulhatja magát.

Alkatrész ajánlat : Magneti Marelli

Fiat Ducato vízpumpa

évjárat : 2002 - től

2.3 JTD

ára : 15700 ft + áfa

Fiat vízpumpa 1.2 16v

évjárat : 1999 - től

ára : 5100 ft + áfa

Fiat vízpumpa 1.2 8v

évjárat : 1999 - től

ára : 5495 ft + áfa

Fiat vízpumpa 1.3 JTD

évjárat : 2003 - től

ára : 6750 ft + áfa

A kettős tömegű lendkerék meghibásodása.

A modern nagy teljesítményű turbó dízel autók szinte mindegyikében,de újabban a turbó benzineseknél is, egyre gyakrabban találkozhatunk a kettős tömegű lendkerékkel.

A légmennyiségmérő működése.

A beszívott levegő mennyiségének mérésére alkalmazott szerkezet, a légmennyiségmérő. A mérés eredményét továbbítja a motorvezérlő egységnek, ami a kapott adatokat felhasználja, a tüzelőanyag mennyiségének a kiszámításakor.

A részecskeszűrő.

Abban talán mindenki egyetért,hogy tovább már nem lehet terhelni a környezetünket az autók által kibocsájtott kipufogógázzal,hiszen már most is sok helyen rendelnek el szmogriadót.

A katalizátor.

A gépjárművekben azért van szükség katalizátorra,hogy a környezetszennyezést csökkentsük a mai kor emissziós szabványainak megfelelően.

Az olajszűrő.

Az olajszűrő a motor élettartama szempontjából nagyon fontos alkatrész. A szűrőknek négy fajtája van.

Minden jog fenntartva!

Truck Auto logo invert

Felni Kft. - 2016